5 Kasım 2012 Pazartesi

Yazı: Dünya'da eşcinsel evlilik ve LGBT hakları 1 (AVRUPA)

Avrupa ülkelerinde eşcinsellerin haklarının ne durumda olduğunun, hangi ülkelerin LGBT bireyleri tanıdığının araştırmasını yaptık...


HOLLANDA: Tüm Dünya'da ve Avrupa'da eşcinsellere evlenebilme hakkını tanıyan ilk ülke. 2001 yılından bu yana Hollanda'da eşcinsel bireylerde heteroseksüel bireyler gibi evlilik yapabiliyor...

BELÇİKA: 2003 yılında bazı kısıtlamalar dahilinde de olsa eşcinsel evliliği tanıyan Dünya'nın ve Avrupa'nın ikinci ülkesidir, Belçika. 2,5 yılda ülkede yaklaşık 2500 eşcinsel evlilik yapıldı. Araştırmalara göre Belçika'da LGBT birey oranı %10-15 civarında.

İSPANYA: 2004 yılında başlayan eşcinsel evliliğin yasallaşmasına dair kampanya 2005 yılında sonuç aldı ve ülkede eşcinsel evlilik yasallaştı. Sadece 2 yılda 4500 eşcinsel çift evlendi. İspanya böylece Avrupa'da eşcinsel evliliği tanıyan üçüncü ülke olmuştur.

NORVEÇ: 1 Ocak 2009 tarihinde çıkan yasa ile ülkede eşcinsel evlilik yasallaşmış oldu. Araştırmalara göre ülke nüfusunun %60'tan fazlası cinsiyet ayrımcılığı olmayan evlilik yasasını destekliyor. Avrupa'da eşcinsel evliliği tanıyan dördüncü ülkedir...

İSVEÇ: Mayıs 2009 tarihinde eşcinsel evlilik İsveç'te yasallaştı ve İsveç, eşcinsel evliliğe izin veren Avrupa'da 5. Dünya'da ise 7. ülke oldu.

PORTEKİZ: Avrupa'da eşcinsel evliliğin yasallaştığı altıncı ülkedir. Nitekim ülke de eşcinsel bireylerin evlat edinmesine izin verilmiyor.

İZLANDA:  Haziran 2012 tarihinde yasal düzenleme sayesinde Avrupa'da yedinci ülke olarak İzlanda'da eşcinsel evlilik yasallaştı. İlginçtir ki 14 çekimser oya karşı 49 oy ile geçen yasaya hayır oyu kullanan hiçkimse olmamıştır. Başbakan Johanna Sigurdardottir ise eşcinselliğini açıklamış Dünya'nın seçilmiş ilk devlet başkanıdır.

DANİMARKA: 1989'da hemcinslerin ilişkilerini tanıyan ilk ülke olan Danimarka, 2012 yılının Haziran ayında eşcinsel bireylerin resmi birlikteliklerine evli olabilme kimliğini kazandırmış oldu.

İNGİLTERE: Ülkede 2005 yılından beri eşcinsel bireyler hayatlarını birleştirebiliyor. Temmuz 2013 itibariyle ülkede eşcinsel evlilik yasallaştı.

FRANSA: Ülkede eşcinsel çiftlerin varlığı 1999 yılı Kasım ayında tanındı. Fransa eşcinsel çiftlerin varlığını tanıyan ilk katolik ülkedir. Ekim 2012'de hazırlanan yasa tasarısı ülkede kutuplaşmaya neden olarak tartışmalara yol açtı. Mayıs 2013 itibariyle eşcinsel evlilik yasallaştı.

- Bu yukarıda bahsedilen ülkeler eşcinsel bireylere evli olabilme hakkını tanıyan Avrupa ülkeleridir...

MACARİSTAN: Aralık 2007 yılında çıkarılan yasa ile eşcinsel çiftlerin yasal ortaklığına imkan tanıyor. Evlat edinme dışında evliliğin getirdiği tüm hak ve yükümlülüklerden faydalanabiliyorlar. 2012 yılının Nisan ayında ise sağcı partinin milletvekilinin sunduğu tasarıya göre ülkede eşcinsellerin hapis cezası alması istenmişti.

ALMANYA: Eşcinsel evliliğe yasal izin olmasa da çiftlere miras konusunda evli çiftlere tanınan bütün haklar tanınıyor. İş yerlerinde eşcinsel bireyler ile diğer bireyler arasında ayrımcılık yapılmamakta eşitlik ülkedeki büyük kentlerde ön planda tutulmaktadır.

İTALYA: Ülkede Puglia bölgesinin valisi eşcinseldir. Ve Eylül 2012'de yaptığı açıklama ile eşcinsel evlilik yapacağını kamuoyuyla paylaşmıştı.

- Yukarıda belirtilen ülkelerde ise yasaların eşcinsellere karşı tutumları ve eşcinsel birliktelik konusunda ki haklar belirtilmiştir.

Bu makale www.lgbtyasam.com'a aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder