14 Nisan 2013 Pazar

Uruguay'da Eşcinsel ve Heteroseksüel Evlilik Aynı Yasada



 Urugay'da eşcinsel evlilikler parlamentodan geçti. Tasarı, diğer ülkelerden farklı olarak eşcinsel veya heteroseksüel, tüm bireyler için aynı hakları getiriyor.

 Uruguay parlamentosu, eşcinsel evlilikleri onayladı ve Latin Amerika’da Katolik çoğunluğa sahip ve eşcinsel evlilikleri onaylayan ikinci ülke oldu. Evlilik eşitliğinin yasalaştığı ilk Latin Amerika ülkesi Arjantin’di.
92 milletvekilinden 71’inin “evet” oyu verdiği tasarı, geçen hafta da Senato’da oy çokluğuyla kabul edilmişti. Tasarının yasalaşması için Devlet Başkanı José Mujica’nın onayından geçmesi gerekiyor.
Oylama sırasında yasama binasının halka açık koltuklarını dolduran hak savunucuları, parlamentonun kararını gökkuşağı bayrakları ve alkışlarla kutladı.
Öneriyi gündeme getiren Kara Koyun Kolektifi’nden Frederico Grana, “Tarihi bir an yaşıyoruz. Hesaplarımıza göre, tasarının devlet başkanı tarafından onaylanmasından 90 gün sonra, yani Temmuz ayı ortası gibi ilk eşcinsel evlilikler gerçekleştirilebilecek” diye konuştu.

Yasa ne getiriyor?

Diğer ülkeler, eşcinsel evlilikleri farklı kurallarla düzenlerken, Uruguay eşcinsel ya da heteroseksüel tüm bireyler için aynı düzenlemeyi getiriyor.
* Eşcinsel çiftler, heteroseksüel çiftlerin faydalandığı tüm ailevi haklardan faydalanabilecek. Buna evlat edinme de dahil.
* Çocukları olduğunda ya da evlat edindiklerinde, hangi ebeveynin soyadının önce geleceğine çiftler karar verecek.
* Yasayla boşanma kuralları da değişiyor. Şimdiye kadar evliliği bitirme hakkı sadece kadınlara tek taraflı olarak verilmişken, şimdi her iki eşe de bu hak verilecek.
* Evlilik töreni sırasında okunan metindeki “karı ve koca” ifadesi, “sözleşmenin tarafları” olarak değiştirilecek.
* Evlilik yaşı kız çocuklarında 12, oğlan çocuklarında 14’ten, her iki taraf için de 16’ya yükseltilecek.
Ancak tasarıya göre, diğer ülkelerin vatandaşı olan gey ve lezbiyen çiftler Uruguay’a gelip evlenemeyecek. Bu durum heteroseksüel çiftler için mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder