14 Ekim 2012 Pazar

Homofobinin Türkiye'si

İleri toplum mücadelesinde olan Türkiye'nin önünde uzun zamandır büyük ve ciddi bir sorun var. Bizim toplumumuz  homofobik. Homofobinin anlamını bilmeyenler için kısaca açıklamak gerekirse, aynı cinsiyete sahip insanların duygusal ve cinsel birlikteliğine karşı duyulan korku ve benimsememe tavrı diyebiliriz. 

"Neden bu kadar homofobik bir toplumuz?" sorusuna yanıt verebilme imkanımız tabiki var. Peki neler bu cevaplar. Bunlardan biri toplumumuzun geleneklerine ve manevi değerlerine bağlı oluşunun getirdiği ve önceden pek anılmayan bir olgunun ancak son 50 yılda ciddi anlamda gündeme gelmiş olması. Homoseksüalite konusunda toplumumuz bundan dolayı doğal olarak bir bilinç eksikliğine sahip. Bu nedenle toplumumuzda homofobik tavırları ve etkileri görebiliyoruz. Sorunun cevaplarından bir diğeri ise toplumumuzda yaşayan LGBT bireylerin bir çoğununda bilinçsiz olarak yaşıyor ve hareket ediyor olması. Bu bilinçsiz tavırlar LGBT bireyleri içerisinde cinselliği daha ön plana taşıyor ve toplumun izlenimlerine göre toplum tarafından Homoseksüel, Biseksüel, Transseksüel bireylere "sapkın" etiketi yapıştırılıyor. Yani duruma baktığımızda görebildiğimiz şey toplumdaki LGBT bilincinin eksikliğinin yanı sıra  bazı LGBT bireylerinin de LGBT bilincinde var olan eksiklik ve bunun doğurduğu anormal bir cinsellik yaşama çabası. Sadece toplum değil birtakım LGBT bireyleri de eşcinselliğin ne olduğunu tam olarak bilmiyor ve eşcinsellik olgunluğuna sahip olmadan yaşıyor.



Eğer toplumuzda varolan homofobik boyutu en asgariye indirgemek istiyorsak önce LGBT bireyler olarak kendimizde özeleştiri yapmalı ve LGBT olma bilincine daha özverili bir çaba ile sahip olabilmeliyiz. Eşcinsel olmak aynı cinsiyetten iki bireyin cinsel ilişkisi yaşaması durumu olarak adlandırılmamalı. Heteroseksüel, Homoseksüel ve Biseksüel her üçü de birbirinden farksızdır. Eşcinsel(Homoseksüel) olmak cinsellikten öte aynı cinsiyetten iki bireyin birbirine yakınlık hissetmesi ve bir Heteroseküel ilişkiden farksız olarak birliktelik yaşamasıdır. Toplumun homofobik düşünceler, görüşler nedeniyle yapıştırdığı "eşcinsellik=cinsel sapkınlık" etiketinin kaldırılması ve LGBT bilincinin doğru bir şekilde benimsenmesi gerekmektedir. 

Homofobik bir toplum olmamız nedeniyle LGBT bireyler ülkemizde çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. En başta ise cinsel kimliklerini toplum içerisinde gizlemek zorunda kalıyor olmaları. Eğer ileri toplum olabilme çabası gösteriyorsak toplum olarak LGBT bireylerin varlığını benimsemek, onlara gerektiği şekilde ve hoşgörüyle davranmak zorundayız. Zaten olması gereken normal diye nitelendirebileceğimiz durumda bu. Eşcinsellik kişinin kendi iradesi dışında olan ve doğuştan gelen bir cinsel yönelim şeklidir. Ve LGBT bireylerin dışlandığı bir toplumda olgun bir toplum yapısından asla söz edilemez. 

Homofobinin etkilerini azaltabilmek mümkün. Homofobi sağlıksız bir korku ve düşünce şeklidir. Şu açıkça bilinmelidir ki LGBT bireyleri toplumdan dışlamaya çalışmak normal değildir. Belki kardeşiniz, oğlunuz, kızınız belki amcanız, halanız LGBT birey olabilirler. Lütfen biraz daha iyi araştıralım. Eşcinsel olmak nedir daha iyi anlayalım. LGBT bireyler içinde LGBT olmayı doğru yaşayalım. Karşılıklı anlayış ve bilinçlenme sayesinde homofobinin yok olması hiçte zor değil... Yazılabilecek daha çok şey var. Bu yazımızda bu kadar açıklama ile kalıyoruz.

Homofobinin etkilerinin son bulduğu ve insani eşitliğin daima hüküm süreceği bir toplum görebilmek ümidiyle...                                                                                                                               



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder